Over Café Stonewall

Café Stonewall is in 1987 opgericht met een missie

In 1987 werden de statuten vastgesteld bij de notaris en was de oprichting van Stichting Huisvesting Homobeweging Twente officieel.

Gaycafé Stonewall in de Walstraat opende in 1989 haar deuren, ongeveer twee jaar na de oprichting van de stichting. Het café draait sindsdien volledig op vrijwilligers en streeft gezamenlijk het doel van de stichting na.

Het café is onderdeel van die doelstelling. De activiteiten en evenementen die we organiseren zijn daar een verlengde van. Dat doen we met veel plezier, compassie en gezelligheid.

Er blijft werk aan de winkel en we blijven doen wat we doen. Samen met onze gasten en samenwerkingspartners zijn we trots op waar we nu staan en is Café Stonewall the place to be proud!

De missie van Café Stonewall

Café Stonewall biedt een open, warme, veilige en vooral gezellige plek voor de LHBTI+gemeenschap en is daarbij heterovriendelijk. Daarmee draagt Stonewall bij aan de verbinding tussen mensen, ieder met zijn geaardheid en voorkeuren. Stonewall is eigentijds en stemt af op de verschillende interesses en leeftijden door een divers aanbod van activiteiten afgestemd op onze doelgroep. Stonewall wordt volledig gerund door goed toegeruste vrijwilligers en de bedienen zij iedere bezoeker van het café gastvrij, klantvriendelijk en vol enthousiasme.

Geschiedenis en ontstaan Café Stonewall

Ontstaan & oprichting

22 mei 1987

Het bestuur van de COC afdeling Twente-Achterhoek besluit in 1987, zeer tegen de zin van het landelijk COC, tot de oprichting van een nieuwe stichting S.H.H.T. (Stichting Huisvesting Homobeweging Twente) met als doel een eigen pand aan te kopen.

Inzamelingsacties & donaties

Er worden inzamelingsacties gehouden onder de leden. Velen geven een eenmalig bedrag of verbinden zich gedurende een bepaalde tijd tot een maandelijkse overboeking van een donatie aan de stichting. Daarnaast worden subsidies aangevraagd bij omliggende gemeenten en verschillende fondsen. Aan het Koningin Julianafonds wordt gevraagd of de toegezegde lening voor het bestaande pand over kan gaan op de aankoop van het nieuwe pand.

Oprichting S.H.H.T.

Op 22 mei 1987 wordt de stichtingsakte getekend en is de S.H.H.T. een feit. Van de door de Gemeente Enschede aangeboden panden wordt uiteindelijk het pand Walstraat 12-14 aangekocht.

Na een flinke verbouwing wordt Café Stonewall in 1989 geopend!

Naamgeving

27 juni 1989

Er wordt gezocht naar een goede naam voor het café. Op 27 juni 1989 zou de Roze Zaterdag in Enschede plaatsvinden. Een associatie met de ontstaansgeschiedenis van de Roze Zaterdag én met de Walstraat, waaraan het pand is gelegen, ligt voor de hand; Café Stonewall. De verschillende werkgroepen gaan akkoord met deze naam.

De Stonewall-rellen in New York

50 jaar geleden, op 28 juni 1969, vonden in New York de Stonewall-rellen plaats in de gelijknamige kroeg Stonewall-Inn. Een kroeg die veelvuldig bezocht werd door homoseksuelen, travestieten en prostituees. De politie viel hier regelmatig binnen en arresteerde homoseksuelen.

Op deze gedenkwaardige dag kwam de gay-community in het verweer toen een groep agenten opnieuw de kroeg binnenviel om arrestaties te verrichtten.

Het werd een enorm gevecht waarin de homoseksuele mannen lieten zien dat ze hun underdogpositie niet langer accepteerden.

favicon-stonewall

Organisatie en doelstellingen

Organisatie

Onze organisatie bestaat uit een Dagelijks Bestuur en een Raad van Toezicht. De Barvrijwilligers verzorgen de bardiensten. Café Stonewall wordt door het Bestuur van de S.H.H.T. geëxploiteerd. De opbrengsten worden gebruikt om het café te laten draaien en het onderhoud daarvan.

Doelstelling S.H.H.T.

De doelstelling is het exploiteren en onderdak bieden aan diegenen en/of organisaties welke de emancipatie van homo- en biseksuele personen in onze samenleving voorstaan (statuten). Tegenwoordig bieden wij onderdak aan vele LHBTI+ organisaties.

Vrijwilligers

Het bijzondere aan de stichting is dat zij geheel draait op vrijwilligers. Zowel het Dagelijks Bestuur en de Raad van Toezicht alsmede de Barvrijwilligers die de bardiensten draaien. Gemotiveerde mensen die vrijwillig de doelstelling van de stichting een warm hart toedragen!

SBBI-status

Café Stonewall is onderdeel van S.H.H.T. (Stichting Huisvesting Homobeweging Twente) en is voorzien van een SBBI-status.

De stichting steunen

Dit betekent dat schenkingen (bijvoorbeeld een gift, donatie of erfenis) met de stichting als begunstigde, geen erfbelasting of andere belastingen dient te betalen.

Voor meer informatie omtrent belastingvrij schenken of het opnemen van S.H.H.T. als erfgenaam, neem contact op via de mail.